Gyógymasszázs

A masszázs a legrégebbi gyógyeljárások közé tartozik. Már i.e. 460-370-ben a Görög-római kultúrában az orvosok a jó levegő, helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, gyógyfürdők és masszázst ajánlották gyógyterápiaként. A gyógymasszázst általában a svédmasszázs alkalmazásával végezzük. Pehr Henrik Ling –stockholmi vívómester és tornatanár foglalkozott a masszázs és a torna rendszerezésével, innen ered a svédmasszázs elnevezése is. A svédmasszázs, mint frissítő masszázs is alkalmazható, így igénybe veheti bárki. Minden érintés ingert és reflexiós hatást vált ki. Ennek köszönhetően elősegíti a szervezet gyógyulását, regenerálódását. Serkenti a vérkeringést, a nyirokkeringést, így segíti a szervezet méregtelenítését, a pangásos vizenyő (ödéma) könnyebben felszívódik. Ellazítja a feszes izmokat, myalgiás csomókat, serkenti az anyagcserét. A jobb vérellátás miatt a fájdalomérzés csökken. Javul a bőr vérellátása így az esetleges hegek fellazulnak, az elhalt hámsejtek a felszínről eltávoznak, javul a bőr feszessége. Javul a szívműködés, légzés, anyagcsere folyamatok, idegműködés. Ezáltal kiváló a stresszoldó hatása. Regenerálódást és feltöltődést nyújt a kimerült, elfáradt szervezetnek.

MIKOR ÉRDEMES GYÓGYMASSZÁZST KÉRNI?

Mozgásszervi problémák esetén, gerincfájdalmak, gerincferdülés -, hátfájdalom, derékfájdalom miatt, nyaki fájdalmak esetén.
Ízületi betegségek esetén: váll-, könyök-, csukló-, csípő- és térdfájdalom, bokaízület fájdalma miatt.
Agyvérzés (stroke) utáni állapot, ahol a visszamaradt bénulás kezelésére is jótékony hatással van (amikor a kezelő orvosa engedélyezi).
Lúdtalp estén.
Alagút szindróma több fajtája: csukló-, könyök -, kulcscsonti-, bel boka tájéki fájdalom.
Isiász estén.
A masszázs ellenjavallatai:
lázas állapot
akut ízületi, szervi gyulladás során
vírus okozta megbetegedések alatt
menstruáció első 2-3 napján
vérzékenységgel szenvedők esetében
terhesség első trimeszterében
véralvadásgátlók szedése estén
fertőző bőrbetegségek estén
klausztrofóbiás betegeknél
epilepsziában szenvedőknél
visszér bántalmak során
mélyvénás trombózis esetén
érszűkületkor
infarktus után
pacemakerrel rendelkezők
kezeletlen magas vérnyomással rendelkezőknél
súlyos szívelégtelenség, szívritmuszavar folytán
rákos, daganatos betegeknél
friss hasi műtétet követően
cukorbetegség estén
ízületi instabilitáskor
alkoholos, drogos befolyásoltság estén

Testtájék masszázsok:
nyak és váll masszázs
fej és arc masszázs
mellkas masszázs
derék és hát masszázs
lumbogluteális szakasz masszázsa
felső végtag masszázsa
alsó végtag masszázsa
lúdtalp masszírozása
PHS kezelése

Mulligan manuálterápia

Újzélandi gyógytornász Braien Mulligan által kidolgozott technika, melynek lényege, testünk bármelyik fájdalmas illetve mozgásában beszűkült izületénél alkalmazni tudjuk. A módszer filozófiája nagyon egyszerű és kíméletes. Mulligan szerint a problémás izületben poziciós hiba van, amit a terapeuta passzívan korrigál és kézzel vagy hevederrelmegtart, így a páciens aktívan tudja mozgatni fájdalommentesen az adott területet valamint oldja a mozgás beszűkülést. A kezelések során helyre áll a megfelelő pozíció az izületben és fájdalommentes teljes funkciót érünk el. Az önterápia nagy szerepet játszik abban, hogy minél előbb elérjük a kívánt eredményt, a terapeuta által pontosan betanított gyakorlatok által. Kiválóan alkalmazható bármilyen ízületi vagy izompanasz esetén.

Szegmentális stabilizáló tréning

Lumbális szegmentális instabilitás:

Ha a porckorong vagy a kisízület és szalagrendszere sérül, a gyulladással és a fájdalommal egyéb folyamatok is elindulnak (abnormális szegmentális mozgások és visszatérő derékfájás) Instabilitás esetén bizonyos izmokban csökken az izommunka, mely az izomzat degenerációjához vezethet. A gerinc menti mélyizmok és a transversus abdominis izom szerepe az, hogy a gerinc mindenkori optimális stabilitását és helyzetét biztosítsák. Ha ez a rendszer károsodik, az a gerinc terhelhetőségének csökkenéséhez és állandóan visszatérő derékfájáshoz vezet.

A tréning célja az, hogy a gerinc fiziológiás görbületeinek kialakítása mellett a lokális izmokat függetlenül megfeszítve, újra visszaállítsuk az izmok stabilizáló funkcióját és az izomzat kóros elfajulását megakadályozzuk.

Schroth terápia

A gerincferdülés kezelésére az egyik leghatékonyabb terápia. Sikeresen alkalmazzuk Scoliosis, Scheuermann-kór, tartáshibák és csigolyadeformitások kezelésére. Katharina Schroth saját magán kikísérletezve alkotta meg a módszert. A terápia lényege, hogy kiegyenesítse a gerincferdülést, megszüntesse a hanyagtartást, tudatosítsa a helyes testképet.

Mindezt úgy érjük el, hogy 3 dimenzióban visszakorrigáljuk középre a törzset, speciális schroth beállításokkal. Ebben a jó, korrigált helyzetben történik az oldalirányú ferdülések kiegyenesítése és a csigolyák csavarodásából adódó bordapúpok eltüntetése. Célunk, hogy rögzítsük a visszaegyenesített állapotot a maximális gerincnyújtás, a megfelelő izmok erősítése és nyújtása valamint forgató légzés segítségével.

Minden esetben a páciens saját ferdülését korrigáló, egyenesítő speciális beállításokat éreztetjük meg, gyakoroltatjuk be. A terápiával megakadályozzuk a ferdülés romlását, elkerülhetjük a műtétet, csökkentjük a görbületek fokát, megelőzzük a szövődményekként kialakulható fájdalmakat és javítjuk a tüdő kapacitást.

A terápiát érdemes minél korábban elkezdeni, hogy minél sikeresebben elérjük a görbületek javulását. A módszert gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmazzuk.

Reflexológia

Alternatív gyógyászat, a kezelő orvos által meg állapított diagnózisok, előírt kezeléseket kiegészítő terápia. A talp, kéz, arc masszázsa ,újtartások ,köpöly használata, mézes gerincmasszázs, testgyertya alkalmazása, természetes alapanyagú készítmények, étrend kiegészítők ajánlása, meridián torna, teák. De megelőzés képpen igényelhető állapot felmérés is, méregtelenítő masszázs, immunrendszer erősítő masszázs, relaxáló masszázs, harmonizáló masszázs is. Mindenkinek a megfelelő terápiás kezelése. A szervezetünk öngyógyításának segítése reflexmasszázzsal. A talp reflexzónáinak masszázsa, amellyel különböző szervek működését befolyásoló távolsági hatás érhető el. A szervezet idegpályák közvetítésével operál a központi idegrendszer reflexközpontjaival. Masszírozva, újnyomással ingerelve az érző idegvégződéseket a tenyéren, a talpon, a fül zónáin a kiváltott reakciók a gyógyhatású eredmények. Amikor bármiféle energiaközlés történik – mechanikus pl. reflexológián keresztül – az egyben információ is, megindul a szervezeti válaszreakció. Ez a sejtszintű alapreguláció. A szervezetünk segítése az öngyógyító folyamatok beindításában. A betegség kialakulása az alapreguláció diszharmóniája. Reflexológiai kezelésekkel, masszázzsal helyre állíthatjuk a szervezet összerendezett működését. Általános hatása a masszázséhoz hasonló:

Állapot felmérés 90 perc, első találkozás a pácienssel, kikérdezés + masszázs.
A következő kezelések 50 percesek.

- ellazulás segítése - Relaxáló masszázsprogram
- az ellenálló képesség fokozása - Immunműködést befolyásoló masszázsprogram
- Méregtelenítő masszázsprogram - a külvilágból bekerülő mérgek kiáramoltatása
- Harmonizáló masszázsprogram - a szervezet összerendezett működésének biztosítása
- CSIAN harmonizálás

Különböző kezelések, masszázsok igényelhetők, az orvos álltam megállapított diagnózis alapján
. Egyénre szabottan, kiegészítő terápiaként az egészség mielőbbi helyreállítása érdekében.

KONTRAINDIKÁCIÓ

- hasi katasztrófa
- agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
- gégeödéma
- eszméletlen beteg
- méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség
- mélyvénás trombózis
- akut gyuladás a visszerekben
- orbánc
- lábszárfekély
- gombás láb és kéz, ekcéma
- nyíl seb
- törés
- fertőző betegség
- műtét után 3 – 6 hét
- sugár és kemoterápia
- magas láz 38,5 C felett
- drogos, alkoholos állapot
- dialízis
- pacemaker

GYÓGYSZER SZEDÉS UTÁN 2 ÓRÁNAK KELL ELTELNIE ÉTKEZÉS UTÁN 1 ÓRÁNAK KELL ELTELNIE a kezelések előtt !!!

Neurodinamika, perifériás idegmobilizáció

A módszer lényege, hogy visszaadja perifériás (végtagi idegek) mozgathatóságát.

Ahhoz, hogy a testünk jól tudjon működni, elengedhetetlen az idegrendszer épsége, hogy ne legyen funkció zavar bármely testrészünkben szükség van az idegek mozgathatóságára. Különböző térszűkítő folyamatok (gyulladás, műtét utáni hegesedés, struktúrák túlterheltsége, alagút szindrómák) következményeként a végtagi idegek blokád alá kerülnek, becsípődnek, keringésük elégtelen lesz, így megjelenik a végtagokban, nyakban,hátban, derékban a zsibbadás, fájdalom, diszkomfort érzet és mozgásbeszűkülés.

Speciális idegtesztekkel meghatározzuk a panaszok okát. Egyénre szabott mozdulatsorral mobilizáljuk az érintett ideget így szüntetve meg a fájdalmat, zsibbadást stb. A speciális gyakorlatsort ajánlott pontosan kivitelezve önállóan is gyakorolni a mielőbbi javulás érdekében.

McKenzie módszer

A gerincpanaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazott módszert Robin McKenzie dolgozta ki. Napjainkban az egyik legismertebb, leghatékonyabb és legkíméletesebb módszer a gerincsérves, lumbágós, isiászos páciensek kezelésére. A módszer lényege a páciens aktív részvételével mozgáselemzés által meghatározni a fájdalom megszüntetésére irányuló mozdulatot. Fontos, hogy a páciens megtanulja önállóan befolyásolni fájdalmát. A terápia lehetővé teszi a porckorong elváltozások (kiboltosulás, sérvesedés) konzervatív kezelését, a műtétek elkerülését. Leggyakrabban a derék és nyaki porckorong bántalomnál alkalmazzuk. Fontos szerepe van a megelőzésben és egyéb tartáshibából fakadó gerinc vagy végtagfájdalom kezelésében is. Az általunk jól meghatározott mozgás sort, McKenzie tornát rendszeresen alkalmazva a páciens karban tudja tartani gerince és végtagjai épségét.

Core stabilizáció

Core- izmok közé soroljuk a helyes testtartás kialakításában részt vevő izmokat. A core szó jelentése központ, mag. Testünk esetében ezt a központot a hasüreget körülvevő izmok alkotják, melyek a következők: felülről a rekeszizom, alulról a medence körüli izmok, elölről a hasizmok és hátulról a gerincfeszítő izmok, főként a mély rétege. A core- izmok legfőbb feladata az ágyéki gerinc stabilitásának biztosítása a kar és láb mozgása közben. A stabilizáló funkció révén az ízületeket a megfelelő anatómiai helyzetben tartják. Ezen izmok erősítésére nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen ha nem elég erősek, az általuk körülvett ízületek instabillá válhatnak. Az instabil ízületek következtében pedig fájdalmas területek alakulhatnak ki az ágyéki gerincen.

Core tréning során tehát azokat az izomcsoportokat aktiváljuk, melyek stabilizálják a gerincet és medencét. A gyengült izmok erősítése mellett nyújtjuk a rövidülésre hajlamos izmokat, valamint kiemelt figyelmet kap a helyes légzéstechnika elsajátítása. A core stabilizáció alapgyakorlatainak és saját testsúlyos gyakorlatok végzésén kívül a különféle insatbil felszínek használata (fittball, henger, dynair), lehetővé teszi az egyensúlyfejlesztést is.

Barvicsenko manuálterápia

A. Anatolij Barvicsenko orosz professzor nevéhez fűződik. Ez módszer akkreditálásra került Magyarországon a Semmelweis Egyetem által is. A manuálterápia célja, hogy legfőképp mozgásszervi panaszok (nyak, hát, derék, váll,térd, csípő, boka stb.)esetén kialakult visszafordítható funkció zavarokat helyre állítsa.

A módszer lényege, hogy a pácienst egészként veszi figyelembe, tehát fontosnak tartja a különböző testrészek, izmok, egymásra való hatását.

A manuálterapeuta egy alapos vizsgálat által, lokalizálja a funkciózavarokat, majd speciális műfogásokkal kezeli a blokkokat ( ízületi mozgásbeszűkülés) fájdalmat csillapít. A problémának megfelelően használhatunk izom-energiát alkalmazó technikát, lágy rész kezelési technikát, izom és izompólya oldási technikát, tehát lazítjuk vagy erősítjük az izomzatot, oldjuk az ízületi mozgásbeszűkülést, helyre állítjuk a funkciót, a megfelelő statikát, oldjuk a fájdalmat.

A manuálterápia fájdalomcsökkentésre és megelőzésre is kiválóan hatékony módszer.

A mozgásszervi panaszok mellett gyakran alkalmazzuk, kivizsgált fejfájás, fülzúgás kezelésére is.

Kinesio tape technika

Dr Kenso Kase, japán kiropraktőr nevéhez fűződik a módszer kifejlesztése. A kinesio tapasz olyan mechanikus módszer, melynek az a lényege, hogy megfelelő felhelyezési technikával segíti a szervezet öngyógyító tevékenységét. A kinesio tape egy lég és vízáteresztő tapasz, mely nem tartalmaz kémiai hatóanyagokat. Hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy reflexköröket aktívál a bőr és a bőr alatti kötőszöveteken keresztül meggyorsítva a regenerálódást.

Megfelelő hatás elérése érdekében fontos a szakember által végzett vizsgálat és izomtesztek elvégzése, amit optimális ragasztási technika követ. Kinesio tapaszt felnőttek és gyerekek kezelésénél is alkalmazzuk. Fájdalom megelőzésre és csökkentésre egyaránt kiváló kiegészítő technika. A ragasztás technikájának függvényében elérhetünk általa fájdalomcsillapítást, izomlazítást, stabilizálást, korrigálást, nyirokkeringés támogatást, gyulladáscsökkentést.

Juli

Kucsinka Julianna

Az EFEB Felnőttoktatási Központban gyógymasszőr szakmai képzést végeztem. Szakmai gyakorlatomat a Szécsényi gyógyfürdőben szereztem. A gyógymasszázs mellett különböző gyógyhatású masszázs tanfolyamokat is elvégeztem mint cellulit masszázs, lávaköves masszázs ezeket Tóth Géza és Szekeres Anita gyógymasszőr oktatók képzésein szereztem.
Szertettel várok mindenkit aki ezeket a szolgáltatásokat igénybe szeretné venni. Reflexológus, gyógymasszőrként szeretnék sok segítséget nyújtani, a hozzám forduló páciensek egészségének javulásában, betegségek megelőzésében. Reflexológiával kapcsolatos tudásomat Dr. Csikai Erzsébet oktatása által sajátítottam el. Szakmai gyakorlatomat több reflexológus oktató mellet szereztem: Dr. Csikai Erzsébet , Szebeni Katalin , Julea Nela. Szakmai konzulensem Dr. Csikai Erzsébet Reflexológus, családorvos, az Egészségügyi Minisztérium 1997- ben Honoris Causa címet adományozott neki.

Orsi

Zleovszki Orsolya

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végeztem, azóta is gyógytornászként dolgozom a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben. Járóbeteg-ellátásban reumatológiai-, ortopédiai- és traumatológiai betegeket kezelek, illetve osztályos kereteken belül látok el fekvő betegeket.
2014 óta dolgozom magánrendelőben, ahol főként gyerekek gerincferdülésével, gerinc eredetű problémákkal, valamint traumás ízületi sérülések kezelésével foglalkozom.

Szakmai továbbképzéseim:

Schroth- 3D Scoliosis Terápia
McKenzie A
Mulligan manuál terápia I., II. modul
Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerincen
Neurodinamika, a perifériás neurogén panaszok funkcióvizsgálata, kezelése
Funkcionális Elasztikus Taping

Zsuzsi

Kicsákné Gánicz Zsuzsanna

Gimnazista koromban szükségem volt gyógytornász segítségére. Ekkor találkoztam ezzel a hivatással. Nem csak az egészségemre, hanem a pályaválasztásomra is hatással volt. Ennek az élménynek köszönhetően 2005-ben diplomáztam gyógytornász szakon. Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Főiskolai karán végeztem. A Jahn Ferenc Dél-pesti kórház és Rendelőintézet belgyógyászati osztályán kezdtem dolgozni. Ez egy diabetológiai osztály, ezért lehetőségem nyílt arra, hogy a bent fekvő betegeknek más, nem belgyógyászati eredetű problémáit kezelhessem. A kórházi munkám mellett évekig dolgoztam házi betegápolásban is. Felnőttekkel foglalkoztam, traumatológiai, neurológiai, ortopédiai és reumatológiai betegségek kezelését végeztem. A házi betegápolás befejezése után egy alapítványnál folytattam a felnőttek kezelésénél korábban is alkalmazott terápiás módszerek használatát, és emellett lehetőségem nyílt a gyerekek mozgásszervi problémáival is (pl.:gerincferdülés) foglalkozni. Gyerekeim és kortársaik mozgásszervi állapotát látva nagyon fontosnak tartom a degeneratív elváltozások (pl.:gerincferdülés, hanyag tartás, bokasüllyedés) korai észlelését, korrigáló kezelését.

Szakmai továbbképzéseim:
McKenzie tanfolyam „A” és „B” kurzus
3 D Scoliosis terápia (Schrott)
Manualterápia összes modul (Holisztikus Medicina Alapítvány)
K-active kineziológiai tape tanfolyam (Viszen Kft)
Pilates alap- és középfokú talajgyakorlatok
Gymstick alapfokú tanfolyam